Ararat – knjiga, planina, mesto odmora Nojeve barke i šampion prohujalih vremena

Pored toga što označava mesto gde se radi odmora zaustavila Nojeva barka, Ararat je i ime romana Lajoša Zilahija, pre nekoliko decenija obaveznog mladalačkog štiva za čitanje. Takođe, po ovoj planini na krajnjem istoku Turske, nazvan je i fudbalski klub iz jermenske prestonice Jerevan.

Pišući nedavno na temu zaboravljenog šampiona iz Sovjetskog Saveza, Zori iz Vorošilovgrada, pažnju nam je privuklo i ovo ime. Osnovni razlog za ,,čeprkanje“ po istoriji je isti, a to je titula koju je Ararat osvojio samo 1973. godine, sezonu pošto je sovjetski fudbal ,,uzdrmala“ Zora. Navedena godina je najznačajnija u klupskoj istoriji jer je osvojena dupla kruna – prvenstvo i Kup nekadašnje velike zemlje.

Farum: Partizan ponovo putuje u oblast prelepih jezera

Inače, sve do polovine šezdesetih, primat u sovjetskom fudbalu su imale ekipe iz Moskve. Led je prvi probio Dinamo iz Kijeva, a onda i imenjak iz Tbilisija. Ti klubovi su i kasnije osvajali titule, što Ararat i Zora nikada više nisu uspeli.

Kao i mnogi drugi klubovi toga doba u Sovjetskom Savezu, Ararat je kroz razne periode  nosio različita imena. Osnovan je 1935. godine kao Spartak, a prvi trofej osvojio kao Dinamo iz Jerevana (Kup Jermenije 1940) što je ime koje je nosio od 1938-1953. godine. Negde u to doba (1949) se prvi put i pojavljuje u elitnom takmičenju u zemlji.

Ararat preuzima sadašnji naziv tek početkom šezdesetih godina

1954. godine klub se vraća prvobitnom nazivu, da bi sadašnji, Ararat, prvi put bio upotrebljen devet godine kasnije. Promena imena je dovela i do pokretanja dobrih dešavanja u klubu, pa je posle par sezona kasnije Ararat postao standardni član najbolje sovjetske lige. Razvoju i stabilizaciji prilika su mnogo doprinela dvojica trenera iz te ere, Aleksandar Ponomarjov i Nikolaj Glebov. Mnoge stvari su pretrpele promene, uključujući i način igre koji je postao mnogo moderniji i zasnovaniji na savremenim taktičkim dostignućima.

Ararat je zadobio starus ekipe iz gornje polovine tabele, a 1971. godine je osvajanjem drugog mesta ostvaren prvi veći proboj. Klub je sledeće godine sezonu završio na četvrtom mestu, a umesto Glebova u klub stiže legendarni Nikita Simonijan, koji je sovjetski fudbal obeležio kao igrač i trener moskovskog Spartaka. Glebov mu je ostavio odlično organizovanu odbranu, a on sam je iskoristio veliki potencijal fudbalera sredine terena i napadača.

Zorja Lugansk – jednokratni šampion u senci ukrajinskih velikana

Najpoznatija imena iz zlatnog doba Ararata su Arkadij Andresijan, Sergej Bondarenko, Oganes Zaganazijan, Sergej Pogošijan, Eduard Markarov, Nikolaj Gazijan, Koren Oganesijan, Levon Ištojan.

Istorijsku duplu krunu Ararat osvaja pod vođstvom Nikite Simonijana

Titula je stigla 1973. godine, u sezoni koja je ostala zapamćena po jedinstvenom pravilu. Naime, nerešen rezultat nije donosio ekipama po bod, već je samo jedan osvajao tim koji bi bio uspešniji u izvođenju jedanaesteraca! Ararat je bio posebno uspešan protiv elitnih moskovskih timova koji su činili CSKA, Spartak, Dinamo i Torpedo.

Nije izgubio nijedan susret s njima, a na svom Hrazdan stadionu ih je ostavio bez ijednog boda. Istorijska sezona je uveličana osvajanjem kupa na Lužnjikiju gde je savladan kijevski Dinamo. Uspesi te sezone su se ispostavili kao nikada ponovljeno doba najboljeg i najlepšeg fudbala od nastanka kluba, koji je nekoliko narednih sezona zadržao visok takmičasrki nivo. 1975. godine Ararat je ponovo trijumfovao u kupu, a sledeće u oba najveća takmičenja morao da se zadovolji statusom vicešampiona.

Svim fudbalerima zlatne osvajačke generacije je podignut spoemik u Jerevanu.

Lokomotiva je i dalje bez pobede, da li je vreme za prvu?

Sa raspadom Sovjetskog Saveza, umesto očekivane dominacije u Jermeniji, nastupio je period nesnalaženja tokom kojeg je primat pripao Pjuniku, pa čak i nekim drugim timovima kao što su Jerevan, Širak, i u poslednjih nekoliko godina Alaškert. Ararat je svoju jedinu titulu šampiona svoje zemlje osvojio tačno 20 godina nakon što je postao prvak Sovjetskog Saveza.

Koren Oganesijan se navodi kao najbolji fudbaler koji je nastupao za Ararat, iako je klubu pristupio poслe odvajanja duple krune. Odigrao je nајviše mečeva (341) i postigao najviše golova (111).

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime