Azijski kup, nepoštovanje teritorija i legendarni Ali Dei

Ali Dei u sudbonosnom meču sa Australijom
Mandatory Credit: Clive Mason /Allsport

Pišući o legendi australijskog fudbala Timu Kejhilu povodom njegovog opraštanja od reprezentativnog fudbala, spomenuli smo i podatak da je Australija 2015. godine bila pobednik Azijskog kupa.

Oni koji redovnije prate zbivanja i u manje atraktivnim fudbalskim oblastima, ne postavljaju pitanje otkud Australija na takmičenju koje organizuje Azijska fudbalska federacija, kada teritorijalno pripada Okeaniji. Štaviše, ne samo da je učestvovala, već je i osvojila Azijski kup. Takmičenje o kome će biti reči u delu teksta koji sledi je između ostalog, veoma zanimljivo i zbog tog podatka.

Rusija kao poslednja stanica – Tim Kejhil, čovek koji je zadužio Australiju

Azijska fudbalska federacija je jedna od šest članica FIFA, a najveće takmičenje koje organizuje se naziva Azijski kup. Prvi je održan 1956. godine, samo dve godine posle osnivanja same federacije. Na takmičenju koje je održano u Hong Kongu, bile su prisutne četiri selekcije, a ono je ostalo zabeleženo kao drugo najstarije kontinentalno prvenstvo posle Kopa Amerika.

Azijski kup je zadržao nepromenjen broj učesnika i na dva sledeća izdanja. Domaćin bi sticao automatsko pravo igranja, dok su preostala tri mesta pripadala pobednicima tri zone. Sistem se promenio 1972. godine kada je takmičenje imalo šest selekcija podeljenih u dve grupe.

Azijski kup će imati veći broj učesnika već na sledećem izdanju

Kao i sva druga kontinentalna prvenstva, Azijski kup je tokom godina rastao da bi u njegovoj završnici na kraju učestvovalo šesnaest reprezentacija. Međutim, već sledeće okupljanje najboljih selekcija Azije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 2019, biće bogatije za osam novih timova. Istu stvar uostalom, planira i FIFA sa Svetskim kupom.

Zvezda je prošla, a šta će uraditi Partizan?

Na takmičenju su najčešće pobeđivale zemlje iz istočne i zapadne zone kontinenta. Prva dva trofeja je osvojila Južna Koreja, a posle jedinog trijumfa Izraela (1964), tri puta za redom je najbolji bio Iran. Saudijska Arabija je u periodu od 1984-2000 učestvovala u pet finala i osvojila tri titule.

Najuspešniji je Japan sa četiri trofeja, a po jednom su trijumfovali Kuvajt (1980), Irak (2007) i Australija (2015) koja je iz Okeanije u Azijsku fudbalsku federaciju ,,prebegla“ 2006. godine.

Federacija trenutno broji četrdeset sedam članica koje učestvuju u takmičenju, započinjući ga u kvalifikacijama. Među njima se nalazi i jedna od po veličini i brojnosti najmanjih članica FIFA, a to je Guam. Slično Australiji, ni Guam teritorijalno ne pripada Aziji, već se nalazi u okviru SAD.

Najbolji strelac je legendarni iranski fudbaler Ali Dei

Treba spomenuti i to da je Izrael učestvovao na Azijskom kupu do 1968. godine, a kasnije se povukao, da bi od 1994. godine postao član UEFA. Poseban slučaj je i Kipar koji iako pripada Aziji, nikada nije bio član te kontinentalne federacije.

Može li Radnički da ponovo goleadu?

Azijski kup je u ranijoj eri organizovao kvalifikacije u tri zone – istočnoj, zapadnoj i centralnoj. Kako se broj učesnika povećavao, tako su se i kvalifikacije menjale, pa sada postoji više faza kroz koje se selekcije bore za mesto na završnici. Sigurni učesnici su domaćin, tri prvoplasirana tima sa prethodnog izdanja i dva pobednika Čelindž kupa.

Šampion Azije dobija pozivnicu za Kup Konfederacija koji se godinu dana ranije tradicionalno igra u zemlji domaćinu Svetskog kupa.

Najbolji strelac u istoriji Azijskog kupa je legendarni iranski fudbaler i svetski rekorder po broju pogodaka za nacionalni tim Ali Dei, sa četrnaest golova, a slede ga Južnokorejanac Li Dong Guk (10) i Japanac Naohiro Takahara (9).

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime