Bodovi i koeficijent: Zvezda je uradila mnogo ali tek može da profitira!

bajke
Fudbal UEFA Europa League season 2017-2018, Play-Off second leg Crvena Zvezda v Krasnodar head coach Vladan Milojevic (C) celebrate with the players Srdjan Babic Milan Rodic Luka Adzic (L) Beograd, 23.08.2017. foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Četiri kola kvalifikacija, grupna faza i ispadanje od CSKA minimalnim rezultatom. Vladan Milojević i njegov stručni štab su ove sezone radili skauting za 16 evropskih mečeva što je bilo nezamislivo. Crvena zvezda je takmičenje počela još u junu!

Narednog leta se menjaju kvalifikacije za oba evropska takmičenja. Trenutno se čini da će srpskim predstavnicima u novom sistemu biti teže da stignu do Lige šampiona. Kao uteha i dalje ostaje Liga Evrope, koja bi trebalo da bude realnija opcija.

Šta se tačno menja?

Zaboravite sistem koji ste znali do sada. Mnoge stvari će biti nove i svi ćemo ih učiti u hodu. Ono što se za sada zna, dobićemo jedno novo kolo u kvalifikacijama za Ligu šampiona. To nas ne treba previše da brine jer će pretkolo igrati samo četiri tima, šampioni najslabijih zemalja.

Šampion Srbije startuje od prvog kola i do plasmana u grupnu fazu Lige šampiona će morati da izbaci četiri protivnika. Direktan plasman u grupnu fazu će obezbediti šampioni 10 najuspešnijih država pa sa njima naši timovi neće moći da igraju.

KLADI SE NA REVANŠ MEČEVE U LIGI ŠAMPIONA!

Ukoliko šampion Evrope izbori plasman i kroz domaće prvenstvo jedno od njihova dva kvalifikaciona mesta zauzeće predstavnik 11. zemlje po koeficijentu. On će se pridružiti Turcima, Belgijancima, Ukrajincima, Portugalcima, Rusima… To je dobra vest za srpskog šampiona.

Na snazi i dalje ostaje sistem sa dve staze, šampionskom i nešampionskom. Pošto nas zanima samo ova u kojoj su šampioni, posvetićemo se njoj. Tu će biti pobednik pretkola i još 33 tima. Drugo kolo će pojačati 3 šampiona a treće i četvrto po dva.

Ako ne bude išlo u LŠ?

Ovde se desila još jedna veoma značajna promena. Ekipa koja ispadne u prvom kolu kvalifikacija neće biti odmah eliminisana. Čak i takvi timovi će tražiti put kroz Ligu Evrope. Od naredne sezone će i u tom takmičenju postojati dve različite staze, jedna za šampione i jedna za timove koji to nisu.

Ekipa koja ispadne u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona krenuće od drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Ekipe koje ispadnu u drugom kolu kvalifikacija za LŠ idu u treće kolo kvalifikacija za LE, ekipe iz trećeg kola idu u četvrto dok timovi koji su izgubili plej-of idu direktno u Ligu Evrope!

KO PROLAZI DALJE U LIGI ŠAMPIONA?

Sva tri tima iz Srbije koja obezbede učešće u kvalifikacijama za Ligu Evrope startovaće od prvog kola i pred njima će biti četiri prepreke koje treba da savladaju. Dobri rezultati Zvezde i Partizana u ovoj evropskoj sezoni znače da će gotovo sigurno biti nosioci u trećem kolu kvalifikacija.

Zvezdin put do grupne faze!

Kao što smo već opisali, Zvezda će kvalifikacije početi od prvog kola bez obzira da li osvoji titulu ili ne. Biće različito samo takmičenje ali će u oba slučaja biti mnogo posla. Bilo kako bilo, četiri protivnika moraju biti savladana u dvomečima.

Uz malo poklapanje kockica, Zvezda bi mogla da stigne i do statusa nosioca u drugom kolu kvalifikacija. Za prvo je sigurna, tu će bez dileme biti međiu povlašćenim timovima. Cilj Crvene zvezde, ukoliko osvoji titulu, biće prolaz barem u četvrto kolo kvalifikacija odakle ispadanje garantuje grupnu fazu Lige Evrope.

ZVEZDIN NAREDNI MEČ JE U SUBOTICI!

Ako crveno-beli započnu takmičenje u Evropi iz drugog po snazi takmičenja, kao drugoplasirana ekipa domaćeg prvenstva, jasno će se videti posao koji je urađen ove sezone. Zvezdi će se tada otvoriti put ka poslednjem kolu kvalifikacija!

Verovatno će ekipa iz Ljutice Bogdana biti nosilac u prva tri kvalifikaciona kola (za dva je sigurno) a to znači da će do grupne faze Lige Evrope morati da pobedi samo jednog favorita. Nije potrebno isticati koliko bi Zvezda dobila samo još jednom sezonom u grupnoj fazi!

Srpski klubovi su ove sezone osvojili mnogo bodova i Srbija se nalazi na 12. UEFA rang liste za ovu sezonu. To znači da je ostvaren bolji koeficijent od država poput Belgije, Holandije, Grčke, Hrvatske, Danske, Rumunije, švedske…

Da bi se vratila na staze stare slave, Crvena zvezda se probudila u pravom momentu! Sada, kada je UEFA rešila da menja pravila, potrebno je sakupiti svaki bod. Zvezda je ove sezone bila posvećena tom cilju i marljivo prikupljala kapital za budućnost.

Plaćanje ceha iz prethodnih sezona!

Crveno beli sada imao 10.750 bodova na UEFA računu ali je čak 8.000 osvojeno ove sezone! Nije im išlo u prilog što je izbrisana jedna od uspešnijih sezona, ona kada se igralo sa Bordoom, a ostale neke slabije godine. U četiri sezone pre ove Zvezda je osvojila ukupno 2.750 bodova.

KOLIKO TROFEJA OVE SEZONE OSVAJAJU CRVENO-BELI?

Zamislimo na trenutak da Zvezda ponovo ovakvu sezonu i narednog leta. Izbrisala bi se sezona 13/14 u kojoj je osvojeno 1.000 bodova. Razlika između naredne sezone i te bi bila ključna u daljim Zvezdinim kvalifikacijama.

Ali, to nije sve što se tiče lepih vesti u crveno-belom taboru. Nakon toga će se brisati sezona u kojoj Crvena zvezda nema osvojen nijedan bod na evropskoj sceni! Sa dobrim rezultatima u naredne dve godine, Zvezda može umnogome da popravi svoj imidž i stigne do redovnog učešća u grupama!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime