SLAVEN BILIĆ NIJE OBIČAN Roker i pravnik vraća VBA u Premijer ligu

Slaven Bilić nije običan trener (Photo by Nathan Stirk/Getty Images)

Slaven Bilić drugi trenerski mandat u Engleskoj ima u VBA, koji pokušava da vrati u Premijer ligu. Za sada mu ide odlično.

Hrvatski stručnjak je nedavno govorio za „Skaj Sport“ o Vest Hemu, Jugoslaviji, ratu i mnogim stvarima.

Rođen u Splitu, odrastao je sa Tonijem Kukočem, sa kojim je i napravio prve fudbalske korake. Kukoč je kasnije prešao na košarku, a to znamo kako se završilo.

Stasao je u Hajdukovoj akademiji, i igrao u vreme početka građanskog rata:

– Fudbaleri nisu morali da se priključe vojsci, ali je tadašnji predsednik Slobodan Milošević rekao da svaki sportista u državi predstavlja svoju zemlju, tako smo nastavili da igramo fudbal – rekao je Bilić za Skaj.

Put ga je iz Splita odveo u Nemačku, tačnije u Karslue:

– U tom periodu ko god je mogao je otišao u inostranstvo, pa tako i ja. Otišao sam u Nemačku, drugi momci uglavnom u Italiju, koja je tada bila fudbalski fantastična, u Englesku nismo mogli jer je ona tada bila prilično zatvorena za strance. U Premijer ligi je tada bio tek poneki stranac, uglavnom iz Skandinavije – dodao je Hrvat.

Samo tri godine kasnije potpisao je za Vest Hem, i njemu i njegovom ocu se ostvarila želja:

– Moj otac je oduvek želeo da igram u Engleskoj, ali kada sam odlazio iz zemlje, kao što sam rekao ona nije bila otvorena za strance. Zato sam tek posle Evropskog prvenstva 1996. godine u kome odigrali fantastično uspeo da potpišem za Vest Hem.

Kada sam se 2016. godine vratio u taj klub, osetio sam neku čudnu emociju. To nije kliše, zaista je poseban osećaj biti trener kluba, za koji si i sam nastupao par godina ranije kao igrač.

Moja prva trenerska sezona tamo je bila fantastična, pored toga što smo pobeđivali igrali smo izuzetno lep fudbal. Bio sam jako ponosam na igrače i zaposlene u klubu zbog toga. Jedino ostaje žal što nismo izborili plasman na evropsku scenu – kaže Bilić.

Sada je u Birgmingemu, tačnije na klupi Vest Bromvič Albiona. Pokušava da vrati „vrećice“ u Premijer ligu, i za sada mu ide odlično:

– To je jedan staromodan klub, u najboljem smislu te reči, koji gaji vrednosti koje ja cenim. Zvali su me i posle par sati smo sve već dogovorili. Nisam znao šta me tačno tamo čeka, ali sam imao lep osećaj u vezi tog posla i nisam pogrešio. Naš trening centar nije luksuzan hotel sa pet zvezdica, ali je lep, čist i miriše na travu.

U njemu imamo sve što nam treba. Rukovodstvo je postavilo cilj da se u naredne dve-tri godine vratimo u Premijer ligu, ako to ostvarimo već ove sezone biće super, ali to od nas niko ne očekuje, nemamo pritisak.

Klub želi što više mladih igrača rođenih u Britaniji, koji će moći da igraju dobro u oba pravca. Za sada smo uspeli da zadržimo sve fudbalere koje smo želeli i dovedemo nove koji su odmah „kliknuli“ zbog čega sam posebno zadovoljan – završio je bivši selektor Hrvatske.

TADIĆ PIŠE ISTORIJU Blistao protiv bivšeg kluba, het-trik „od 60 leta“!

Na terenu je bio vrlo živopisan lik, borben, kao trener je dosta sličan, ali je dosta zanimljiv i van fudbala.

Naime, Bilić je diplomirani pravnik i roker. Svira gitaru, i kada god dođe u domovinu svira sa grupom Ravbau.

VBA pod njegovom palicom igra daleko zanimljiviji fudbal nego ikad ranije (iz ere Tonija Pjulisa), a Slaven bi mogao nazad u Premijer ligu pre nego što je očekivao.

OBAVEZNO POGLEDAJTE Fudbalski Kutak E06 | Pijanstvo uživo! Baštenski patuljak, Lewandowski, AZ, Pirej i proleće u Evropi

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime