EKSKLUZIVNO Čeferin za Meridian: Balkanski klubovi su čudo u Evropi

Predsedik UEFA Aleksandar Čeferin govorio je za Meridian sport u Ljubljani (FOTO: Meridian)

Ljubljana je na kratko ove nedelje bila centar fudbalske Evrope, a predsednik UEFA Aleksandar Čeferin pričao je ekskluzivno i za Meridian.

Izvršni odbor UEFA održan je upravo u prestonici Slovenije, a na glavnom događaju prethodila su brojna zanimljiva dešavanja na Trgu republike.

Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin okupio je brojne fudbalske asove, među kojima su Luis Figo, Floran Maluda, Milenko Aćimović i zajedno sa najmlađima pokazali su važnost fudbala. U centru pažnje bio je društveno-obrazovni uticaj fudbala.

U skladu sa tim promovisan je projekat „UEFA – Fudbal u školama“ u trajanju od 2020. do 2024. godine za koji je izdvojeno 11 miliona evra. Timovi u kojima su bili dečaci i devojčice iz Slovenije, Italije, Hrvatske, Mađarske i Austrije imali su priliku da odmere snage sa pomenutim asovima.

Sve to su posmatrali i vlasnik Juventusa Andrea Anjeli, predsednik Pari Sen Žermena Naser El Kelaifi i brojni drugi ljudi iz sveta fudbala.

Čeferin je u opširnom razgovoru sa medijima odgovarao i na pitanja Meridiana, jedinog medija iz Srbije koji je bio prisutan na ovom događaju. Šta je sve rekao, možete pogledati i u videu na dnu teksta.

Na interesantan način video je učešće balkanskih klubova u Ligi šampiona i Ligi Evrope, a govorio je i razvoju i uticaju fudbala, i brojnim drugim zanimljivim temama koje fudbal nosi.

Meridian u Ljubljani: Predsednik UEFA Aleksandar Čeferin u razgovoru sa medijima iz regiona (FOTO: Meridian)

Pravo je čudo ako se naši klubovi plasiraju u grupnu fazu. Samo su dva u Ligi šampiona. Čak je blizu čuda ako se plasiraju i u Ligu Evrope.

Naša tržišta su mala, kada znate da u Engleskoj klubovi dobijaju 180-200 miliona evra za TV prava. U Sloveniji mislim da je 50 ili 80.000.

To znači da u startu već imamo problem – rekao je Čeferin za Meridian sport.

Posebno je istakao važnost bivših fudbalera, asova kao što su Figo i Maluda za razvoj fudbala. Poznato je i da je Dejan Stanković jedan od njegovih bliskih saradnika.

To najviše znači. Mladi hoće da vide fudbalske zvezde i to je najbitnije. A njima nikada nije teško da dođu i pomognu. To je prava promocija fudbala, kroz asove kao što su bivši igrači – objasnio je Čeferin za Meridian.

Prvi čovek Evropske kuće fudbala jasno je definisao i probleme. Naglasio je ono što treba da bude u fokusu u bliskoj budućnosti.

Jedno su rezultati i uspesi, a drugo da je sport zdravlje. Fudbal vuče decu sa ulica, od kriminala i sličnih stvari. Fudbal je mnogo više od rezultata i trofeja.

Treba sredstava da usmerimo na razvoj školskog fudbala. Koliko znam, pored UEFA niko nije platio program školskog fudbala, dakle biće besplatan – naglasio je Čeferin i dodao:

– Problem je to su tereni u Evropi „zatvoreni“, sve se plaća. U Švajcarskoj vidim da su svi otvoreni i svako može da igra na najboljem terenu i nije nikakav problem – jasno je Čeferin pokazao pravac u kojem će UEFA raditi.

Predsednik UEFA pripada generaciji koja je jurila za loptom na ulici, danas je to daleko drugačije…

Igram i sada rekreativno fudbal sa prijateljima svake nedelje. Kada smo mi bili mladi, stalno smo igrali fudbal napolju, pa su roditelji morali da nas teraju u kuću. Danas je potpuno obrnuto, deca su stalno na telefonima i igraju igrice, to je veliki problem za budućnost.

Mi ne možemo u potpunosti da promenimo ovo, ali možemo da utičemo i ukažemo na problem – poruka je Čeferina.

Legenda ženskog fudbala: Nadin Kesler (FOTO: Meridian)

Među fudbalskim asovima bila je i Nadin Kesler (31), čuvena Nemcia i jedna od najboljih fudbalerki u istoriji. U dresu Volfsburga (2011-2016) i reprezentacije Nemačke stekla je slavu i ženski fudbal podigla na veoma visok nivo.

Bilo je sjajno, super smo se zabavili i najbitnije da su najmlađi uživali, zato smo se i okupili. Odgovornost na nama je da se bave sportom, jer ih mnogo stvari odvraća od toga – rekla je Kesler.

Dva puta je osvajala Bundesligu i Ligu šampiona, a bila je i prvak Evrope sa Nemačkom. Posebno se osvrnula na žensku Ligu šampiona, a na pitanje Meridiana prokomentarisala je uspeh subotičkog Spartaka i ulazak u elitu.

Ženski klupski fudbal u Evropi raste, hoćemo da bude i veće i jače takmičenje, sa više klubova uz bolje uslove. Spartak i mnogi klubovi iz Istočne Evrope rade odličan posao.

To su vrlo talentovane ekipe. Liga šampiona je prava scena da pokažu sve što znaju. Mnoge srpske fudbalerke igraju i u klubovima zapadne Evrope, ali talenat je i kod vas. Pravo je vreme za ženski klupski fudbal. Tako je, Lion je šampion četiri puta zaredom (šest ukupno), odlično ste informisani, ali je dobro da se pojave novi klubovi koji će biti izazov za Lion – kaže Kesler.

Razgovor sa Aleksandrom Čeferinom i Nadin Kesler samo su deo onoga što vam je ekipa Meridian sporta spremila iz Ljubljane.

Budite uz naš Jutjub kanal i portal, gde vas uskoro očekuju priče sa Figom, Maludom i Aćimovićem, a spremili smo vam i jedno iznenađenje.

EKSKLUZIVNO Aleksandar Čeferin (UEFA): Balkanski klubovi (Zvezda, Dinamo) u Ligi šampiona su čudo | Meridian TV

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime