GARANCIJA ILI PRIORITET? ABA: Imaćemo mesto u Evroligi, ali…

Iz ABA lige tvrde da će predstavnik regiona imati mesto u Evroligi i posle predstojeće sezone (FOTO: Srđan Stevanović/Starsport

Oglasila se ABA liga! Kako se navodi, postoje garancije da će regionalni prvak ipak imati mesto u Evroligi od sezone 2020/21.

Garancija ili prioritet? Vrlo bitna razlika u formulaciji!

Iz ABA kažu da imaju garancije za mesto u eliti, a u saopštenju ECA, odnosno Evrolige, ne piše garancija nego prioritet.

A to znači da će ABA šampion imati prioritet u dobijanju jedne od tri godišnje specijalne pozivnice.

U prevodu, tim iz ABA lige trebalo bi da igra Evroligu i u sezonama 2020/21. i 2021/22, ali… Postoji i prostor da se to ne dogodi.

Potpredsednik ABA lige Domagoj Čavlović prisustvovao je sastanku čelnika Evrolige u Minhenu.

– ABA liga će imati mesto u Evroligi dve sezone nakon predstojeće. Evroliga je uvela određene promene, uključujući i promene u kriterijumima licenciranja.

Prema novim propisima, u Evroligu se ne ide iz nacionalnih liga, ali je ABA dobila garancije da će imati mesto kroz jednu od tri vajld karte.

Na nama je da sada podignemo ABA ligu na viši nivo, da opravdamo poverenje Evrolige i da pokušamo da obezbedimo još bolji status klubova – izjavio je Čavlović.

Šta je Evroliga, zapravo, uradila?

U predstojećoj sezoni ostaje sve kao i ranije, a promenjen je sistem kvalifikovanja za elitno takmičenje od sezone 2020/21.

Prema novinama, šampioni ABA i VTB lige, te košarkaški prvaci Nemačke i Španije neće više ići u EL na osnovu svojih plasmana. Ujedno, ABA ligi ističe ugovor sa Evroligom na kraju predstojeće sezone.

U eliti će od sezone 2020/21. i dalje biti 18 klubova. Među njima je 11 nosilaca „A“ licenci, Bajern i Asvel, finalisti Evrokupa, kao i tri tima koji će dobiti posebne pozivnice.

MERIDIAN UŽIVO | Ana Dabović: Poštujem Marinu Maljković. Zajedništvo je donelo bronzanu medalju!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime