Gde se vidimo u Rusiji?

Da li nam je ovaj udarac bio potreban malo ranije i koje su to mane srpske reprezentacije isplivale na površinu tokom utakmice na stadionu Ernst Hapel?

Nakon prvog reprezentativnog poraza u ovom ciklusu, raspoloženje u javnosti je mnogo drugačije. Da li nam je ovaj udarac bio potreban malo ranije i koje su to mane srpske reprezentacije isplivale na površinu tokom utakmice na stadionu Ernst Hapel?

Kada je bilo potrebno, kada je situacija mogla da se reši, reprezentacija Srbije je odigrala najslabiji meč u kvalifikacijama. Iako je imala prednost u pravom trenutku, brzim golom nakon šuta Luke Milivojevića, reprezentacija Srbije u nastavku meča nije ličila na ekipu koja je do sada igrala kvalifikacione mečeve. Premalo koncentracije, uz opravdani pritisak sa tribina, nije mogao da izniveliše ni veliki broj defanzivaca u timu. Jednostavno, Srbija je nakon gola stala, kao da je celokupan posao već obavljen i pustila Austriju da joj bar na kratko zagorča život!

Idealna je prilika bila da već u 20. minutu stanemo na loptu i sačekamo. To se nije desilo. Iako smo imali rezultat, iako je iskustvo bilo na našoj strani, iako je Austrija tada bila na konopcima, uspeli smo da meč postane neizvestan. Pitanje je da li je bilo koji igrač srpske reprezentacije, osim golmana Stojkovića, zaslužio prelaznu ocenu za sinoćnji meč. Svakako, ispred granice za prolaz je ostao i selektor Slavoljub Muslin, prvi put od kako je na klupi nacionalnog tima.

Nema potrebe sada pričati o pozivima i izostancima, kompletan učinak je da momci koji su istrčali na teren u Austriji posao nisu uradili dovoljno dobro. A o tome koliko dobar posao mogu da rade ovi momci, javnost je duboko podeljenja. Mišljenja se kreću od ’’ovakva igra nije za Svetsko’’ preko ’’sramota je da se ne plasiramo’’ do ’’Srbija mora da prođe grupu na Svetskom’’. Gde je tu istina? Kao i uvek, negde između.

Gledajući imena igrača na papiru, Srbija nije među Top10 evropskih selekcija danas. Iako na Island ili Vels i dalje ljubitelji fudbala gledaju sa podsmehom, te ekipe su kvalitetnije ali i značajno kompaktnije od nas. O timovima poput Danske, Švedske ili Poljske ne treba trošiti reči, u mečevima protiv njih bi Srbija i danas, kao lider svoje kvalifikacione grupe, bila u nepovoljnom položaju.

Od srpskih reprezentativaca na prste jedne ruke mogu se nabrojati oni koji su trenutno na vrhuncu karijere. Vreme nije saveznik ni sinoć fantastičnom Stojkoviću, ni kapitenu Ivanoviću, ni njegovom zameniku Kolarovu. Oni beleže neke od svojih poslednjih nastupa za reprezentaciju. A pitanje je koliko njihove zamene mogu da pomognu u ovom trenutku. Sve ovo nije kritika na selektorov rad. On je veći deo kvalifikacija radio posao iznad očekivanja. Izabrao je formaciju koja nije idealna ali koja nam daje najveće šanse da se plasiramo. Imao je raspucanog Mitrovića i raspoloženog Tadića ali tako se igra reprezentativni fudbal. Nisu njih dvojica jedini ljudi na svetu koji su vezali nekoliko dobrih mečeva za dres sa državnim grbom.

Srbiji jeste mesto na Svetskom prvenstvu u Rusiji. To bi bila nagrada za mukotrpan rad, za promenu stila, za prilagođavanje drugačijem, mnogo ratničkijem fudbalu, kakav već godinama igraju Velšani i Irci. Srbija je žrebana iz trećeg šešira a ne događa se često da ekipe sa te pozicije dominiraju kvalifikacionom grupom.

Čini se da navijači imaju potpuno pogrešnu percepciju. Iako Srbija nije obezbedila plasman na Svetsko prvenstvo, a nije učestvovala ni na prethodnom, eventualno ispadanje u grupnoj fazi se već smatra neuspehom. Kao da smo prethodnih godina, a učestvovali smo na dva od poslednja tri turnira, mi bili polufinalisti kojima je za dlaku izmaklo veliko finale. Reprezentacija Srbije mora rudarski da radi na ispunjenju svojih ciljeva a navijači svaki odlazak na veliko takmičenje da posmatraju kao dobru stvar. Čak i sa nula osvojenih bodova u grupi, bolje je biti tamo nego ispred televizora.

Dovoljno dugo nismo igrali velika takmičenja da bismo se sada pravili da su nam ispod časti plasmani nakon pobeda nad Gruzijom. Kada odeš u Rusiju, tamo te niko neće pitati kako si došao. A narednih nekoliko meseci potroši na to da tamo ne budeš lak zalogaj.