FIFA: Kristijano je ponovo najbolji!

Sinoć su podeljene nagrade za najbolje u 2017. Zasluženo, titulu najboljeg fudbalera sveta je osvojio Kristijano Ronaldo dok je za trenera izabran Zinedin Zidan, a najlepši gol je Žiruov ''škorpion''.

Sinoć su podeljene nagrade za najbolje u 2017. Zasluženo, titulu najboljeg fudbalera sveta je osvojio Kristijano Ronaldo dok je za trenera izabran Zinedin Zidan, a najlepši gol je Žiruov “škorpion“. Da vidimo čijim glasovima je Portugalac stigao do ovog priznanja.

Za početak, glasovi srpskog selektora i kapitena. Slavoljub Muslin i Branislav Ivanović su pobedniku dodelili po 5 poena i stavili ga na prvo mesto liste, ali su im preostala dva mesta različita. Selektor Srbije je na drugu i treću poziciju (3 i 1 bod) stavio Modrića i Kantea dok je Branislav Ivanović bodove podelio Mesiju i Nejmaru.

Ali, nisu svi na svetu glasali baš ovako logično. Često se na ovakvim skupovima pojave glasovi za ljude koji, objektivno, nisu ni u Top5, pa čak možda ni u Top10. Ovoga puta imamo ljude koji su glasali za Obamejanga, Ibrahimovića, Nojera, Bufona, Edena Azara ili čak, u najgorem slučaju, Kejlora Navasa.

Glasovi nekad funkcionišu po lokalnom principu, pa tako kapiteni glasaju za najboljeg igrača svoje ili neke susedne zemlje a nekada po klubovima u kojima nastupaju, gde igrač izabere svog saigrača bez mnog razmišljanja o njegovom učinku tokom sezone.

Zanimljivi su glasovi Roberta Levandovskog, koji se vodio upravo tim principom i dodelio 5 bodova Nojeru, 3 boda Vidalu i 1 poen Kristijanu Ronaldu.

Kapiten Bosne i Hercegovine, Edin Džeko je glasove dodelio Ronaldu, Bufonu i Mesiju, dok je Stevan Jovetić, kao crnogorski kapiten, glasao za Mesija, Nejmara i Ronalda.

Česti su primeri da dva najveća konkurenta nisu dobili nijedan glas. Kapiteni Andore, Barbadosa, Belizea, Kineskog tajpeha, Monserata, Tanzanije i Tajlanda misle da su na svetu, tokom 2017. godine, postojala trojica boljih od Mesija i Ronalda.

Iako je Eden Azar ključni igrač selekcije Belgije i aktuelni osvajač Premijer lige u kojoj je do skoro radio njegov selektor Roberto Martinez, čudi odluka da baš njemu dodeli maksimalnih pet poena. Ali, selektor Kostarike je uradio gotovo istu stvar, maksimalan broj bodova je dao Kejloru Navasu. Toni Kros je pored pet bodova od Joakima Leva isti broj dobio i od selektora Grčke i Norveške.

A kako su glasala trojica najboljih? Očekivano, reklo bi se.

Ronaldo je izbegao da glasove dodeli konkurentima glasajući za Modrića, Ramosa i Marsela, Mesi je svoje bodove podelio Suarezu, Inijesti i Nejmaru dok je Đanluiđi Bufon dao glasove Ronaldu, Dibali i Modriću. Nejmar i Suarez nisu glasali jer nisu kapiteni svojih nacionalnih timova.

Kristijano Ronaldo je još jednom najbolji fudbaler na svetu!