Marina Maljković za Meridian sport o volji: Ne možeš Srbiji da kažeš „NE“

0
Marina Maljković je sa klupe predvodila košarkašice Srbije do istorijskih uspeha 2015. i 2016. (FOTO: Pedja Milosavljevic/STARSPORT)

Selektor košarkašica Srbije Marina Maljković uoči početka Eurobasketa za Meridian sport je pričala o volji, timu i borbi za voljenu zemlju.

Ostao je još samo jedan dan do početka. Sledi ono najbolje, za šta su se i pripremale naše „kraljice“. Srbija i Letonija zajedno organizuju Evropsko prvenstvo od 27. juna do 7. jula.

Gradovi-domaćini su Riga, Niš, Zrenjanin i Beograd, u kome će se igrati nakon grupne faze.

– Puno posla je iza nas, mnogo smo radili ove godine. Pripreme su u celosti trajale više od 20 dana, na sve probelem u poslednje dve godine. Nismo učestvovali na Svetskom prvenstvu, usledile su i trudnoće igračica što su lepe stvari.

Nakon svega toga, ranije nego inače su sve devojke bile na okupu. Iako su pripreme bile ranije nego inače, one su se javljale da individualno rade pre toga.

Kada kažem da je ozbiljan rad iza nas, zaista je tako. Vredan i težak, naporan rad. Zato ne mogu da ne budem zadovoljna svim rezultatima, i medicinskim, i testovima fizičke spreme, i košarkaškim elementima. Definitivno su devojke potpuno spremne – kaže Marina Maljković za Meridian sport.

Dan pred početak Eurobasketa odredila je i konačan spisak od 12 igračica. Na njemu se našla Aleksandra Stanećev, ne i Miljana Bojović.

– To je najbolja ekipa Srbije u ovom trenutku.

Maljkovićeva je na promociji novih dresova rekla kako mnoge devojke igraju na sopstvenu odgovornost. Da se bukvalno žrtvuju za Srbiju! Takav pristup je osnova za veliki korak ka uspehu.

– Mnogo je lepo sve što smo osvajali, mnogo je to promenilo živote apsolutno svima. Sama činjenica da su došle neke nove devojke i neke starije, a koje nisu bile deo toga i kada čujete njihove priče o tome…

Košarkašice Srbije u D grupi na EP igraju protiv Belorusije, Rusije i Belgije (FOTO: KSS)

To je definitivno mnogo lep osećaj i životna promena u svakom smislu. Ne sumnjam u njihovu ljubav prema zemlji, ovih 12 devojaka se ne dovodi u pitanje.

Ogromna ljubav prema zemlji, mnogo nam svima nedostaje Srbija, jer smo sve generalno u inostranstvu. Zato smo kroz ta osvajanja i pobede na pravi način osetile svoju zemlju.

Nema dileme i da su one svesne da je Evropsko prvenstvo sada i ko zna kada, i tačka.

Vratila sam se na mesto selektora kada se niko živ ne bi vratio, u trenutku kolapsa reprezentacije. Sve se raspadalo sa svih strana i bilo je neizmerno teško dovesti sve to u red – ističe Marina Maljković i nastavlja:

– Srbija zove i osećaš da nemaš pravo da kažeš – „ne“. Tako je i kod mojih košarkašica. Ogromna je zelja da uradimo sve za svoju zemlju, one daju svoja tela i karijere. Sve je u drugom planu kada zove Srbije i to je jedino ispravno.

Marina je kao selektor predvodila Srbiju do najvećih uspeha. Košarkašice su 2015. bile šampionke Evrope, a godinu dana kasnije osvojile su olimpijsku bronzu u Riju.

Košarkašice Srbije su šampionke Evrope iz 2015, a olimpijsku bronzu osvojile su godinu dana kasnije u Riju (FOTO: Starsportphoto)

Ekipa se od tada mnogo promenila. Nema više u timu Tamare Radočaj, Milice Dabović, Danijel Pejdž…
Nosioci su kapiten Jelena Bruks (devojačko Milovanović), Sonja Petrović i Ana Dabović. Tu su Dajana Butulija, Nevena Jovanović, Saša Čađo.

– To više nije taj isti tim! Neke devojke su prestale da igraju, Jelena Milovanović se porodila i nije u najboljoj formi, ali je željna i voljna da igra za Srbiju.

I to tri meseca posle porođaja, pa to ne može da se zapostavi. Kao kapiten sa tom idejom i onda ne pogledaj na to kako treba.

I da ne ističem svaku ponaosob, tim je dosta promenjen. Mnogo je mladih, Milić, Stanaćev, Stanković, Crvendakić, i od tih mladih košarkašica očekujem neizmerno mnogo.

Da budu ona energija i vetar u leđa, da unesu svežinu u promenjen tim. Ove starije nisu stare po godinama, koliko po košarkaškom CV, jer se dugo bave košarkašom, ali u svakom momentu se trude da budu one iz najboljih dana.

Taj spoj mladosti i svežine, i da se ove starije prisete najboljih poteza u top formi, te dve stvari bi trebalo da donesu dobro Srbiji.

Ženska košarka na ovim prostorima je doživela ekspanziju. Devojčice „bacaju“ na koš, publika je punila hale gde god su naše „kraljice“ igrale. Sada će najpre u Kristalnoj dvorani u Zrenjaninu imati priliku da ih bodre na EP. Nadamo se zatim i u Beogradu.

Mama i kapiten: Jelena Bruks (Milovanović) predvodiće košarkašice i na Eurobasketu, i to tri meseca posle porođaja (FOTO: KSS)

Srbija je u D grupi sa Belorusijom, Rusijom i Belgijom, i sva tri meča igraće u Zrenjaninu. Prvi je protiv Belorusije u četvrtak od 20.30. Dan kasnije u istom terminu igramo sa Rusijom, a u nedelju protiv Belgije, takođe od 20.30.

– Naravno da jedva čekamo da počne, lepo je igrati u svojoj zemlji koju toliko volimo. Ipak, ništa na terenu između nas i Belorusije to neće rešiti.

Očekujemo veliku podršku navijača i mnogo smo srećni što ćemo imati publiku uz sebe. Ali, teren je teren i svesni smo da tu moramo da budemo najbolji.

Poznato je da smo u grupi smrti, to su rekli svi koji prate žensku košarku. Ipak, mnogo pričaju i oni koji ne prate, i nemaju pojma šta govore.

Isticati ponovo težinu grupe nema svrhe, to treba samo iskoristiti i to jedino ispravno – na najpozitivniji način i krenuti od prvog minuta sa neverovatnom borbom i voljom.

Volja treba da krasi ovu reprezentaciju više nego svaku drugu da bismo nešto postigli. Ukoliko ne budemo prvi po volji na EP, teško da nešto možemo, a ako budemo, možemo sa svima da igramo – zaključila je Marina Maljković.

Vetar u leđa sa tribina, svežina mladih igračica, najbolji momenti onih starijih. I neophodna volja! Put ka uspehu je nacrtan!

Devojke, srećno!

Sve što treba da znate o Eurobasketu za košarkašice

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime