Murinjo je izabrao odlično: Matić pre Dajera

Proteklog leta mnogo se pisalo o mogućim pojačanjima Mančester Junajteda. Žoze Murinjo je svojoj upravi poručio da želi četiri igrača, od toga jednog na poziciji zadnjeg veznog. Na kraju je dobio tri, ali defanzivni vezista nije izostao.

Dugo se šuškalo o Eriku Dajeru i njegovom eventualnom prelasku iz Totenhema u Junajted. Govorilo se o raznim sumama, ali na kraju su Đavoli pronašli drugo rešenje. U klub je iz Čelsija stigao Nemanja Matić i to za 45 miliona evra. Činilo se u prvi mah da se radi o ogromnoj svoti novca, ali su inflacija u modernom fudbalu i prvi Matićevi minuti u crvenom dresu jasno stavili do znanja – radilo se o „krađi“.

Uostalom, to su govorili i mnogo stručnjaci sa Ostrva, kao i televizijski konsultanti poput Gerija Nevila i Stivena Džerarda. U subotu, 10. kolo Premijer lige otvaraju upravo Mančester Junajted i Totenhem. Da li je odluka Murinja na kraju bila prava?

Srpski reprezentativac ove sezone igra neverovatno. U tim sa Old Traforda se odlično uklopio i bez odrađenih priprema, a to se u njegovoj igri nijednog trenutka nije osetilo. Koliko je postao nezamenljiv govori i to da je odigrao svaki minut u Premijer ligi i Ligi šampiona. Za to vreme je očarao i navijače Junajteda, i one neutralne ljubitelje fudbala.

Njegova igra deluje čisto i tečno. Ne pokušava da iznalazi isuviše komplikovana rešenja, razigrava saigrače menjajući tempo po svom (skoro nepogrešivom) nahođenju, a retko kada prlja šorts. Dobro čita igru i ispravno se pozicionira, pa u proseku uklizava tek dva puta po meču. Takođe, njegov procenat uspešnog dodavanja je visokih 88.5 odsto.

Erik Dajer, sa druge strane, uspeo je da se nametne u timu Maurisija Poketina kao standardan igrač. Na terenu je proveo približno isto vremena kao i Matić, i njegova igra u ponekim segmentima podseća na igru Srbina. Dajer je takođe tehnički nadaren igrač, voli da rizikuje odigravanjima unapred, pokušavajući da razbije linije protivničkih timova.

Uz to, mladi Englez je polivalentniji igrač od Matića. Osim na centralnom mestu u sredini terena, Dajer ume da se solidno snađe i na poziciji štopera, što je Poketino nekoliko puta i koristio prošle sezone. Totenhem je u takvim situacijama uglavnom igrao sa tri štopera, ali je tu primetan nedostatak u igri Dajera. Njegova konstitucija i fizička snaga nisu preterano prilagođene premijerligaškim standardima, te njegov fudbalski intelekt sam po sebi nije dovoljan.

Mnogi engleski stručnjaci pominjali su prošle sezone da bi Dajer mogao da upadne u problem da bude koristan na više pozicija, umesto da postane odličan na jednoj. Time bi svoju karijeru mogao da uspori, ne postajući specijalac ni za šta naročito, no, njegove partije ove sezone to ipak demantuju. Poketino mu veruje na poziciji centralnog/defanzivnog veziste, a on mu to uzvraća odličnim partijama, posebno onoj u Madridu protiv prvaka Evrope.

Međutim, Matić je i dalje bolje rešenje za ovaj tim Junajteda. Ima mnogo iskustva u velikim evropskim timovima, osvajao je titule i takav mentalitet pobednika je potreban Murinju da preobrati Đavole u ono što su bili pre odlaska Sera Aleksa Fergusona u penziju. Kičma Mančester Junajteda sada je mnogo stabilnija. Matić ima znatno bolju koncentraciju od Dajera – važna stavka na poziciji zadnjeg veznog – i već se ponaša kao jedan od lidera ekipe.

Dajer ima 23 godine i sigurno će biti vrlo dobar igrač u budućnosti. Međutim, Murinjo nije poznat kao naročito strpljiv menadžer i pitanje je koliko bi bio spreman da čeka Dajera da postane bitan igrač u njegovom timu. Uostalom, on to nije ni u Totenhemu. Matićeva čvrstina na terenu je velika prednost za njega, dosta je viši i bolji u vazdušnim duelima i znamo da je to nešto što Portugalac ceni kod svojih igrača.

Takođe, Matić je u stanju da u ovom timu Junajteda igra kao jedini defanzivni vezni. Murinjo se za to, iz nekih drugih razloga (povrede, sistemske odluke, forsiranje 4-2-3-1 na uštrb 4-3-3) ne odlučuje, pa momak iz Vrela uglavnom igra sa još jednim igračem na tom delu terena.

Murinjo odlično poznaje srpskog reprezentativca, veruje mu i samim tim su se kockice iz Matića i za Mančester Junajted brže posložile. Na kraju krajeva, i reči samog Murinja dovoljno govore koliko je ovo bio pravi potez za obe strane…

„Ne mogu da kažem da sam trenirao bolje momke od njega, u smislu njegovog karaktera i želje za pobedom.“

„Njegovo iskustvo i inteligencija su sjajni, on je genije, genijalno razmišlja na terenu.“

„Imali smo tešku situaciju u Čelsiju kada sam ga uveo u poluvremenu, a izveo u 70. minutu. Bio je jako tužan, ali je rekao da razume da je igrao loše. I ja sam tada bio tužan. To nije bilo lepo. Ali pokazao mi je koliko je zreo i koliko želi da napreduje.“

Meč Mančester Junajted – Totenhem na programu je u subotu od 13.30.