Nikome ni set – Srbija ne pita za ime protivnika!

(Photo by Zhong Zhi/Getty Images)

Poslednji je stradao Brazil i time je Srbija zaokružila mini-ciklus od tri pobede na početku Svetskog prvenstva za odbojkašice koje se posle osam godina ponovo održava u Japanu.

Putovanje u tu zemlju je već navika ne samo za srpske odbojkašice, već i za one koje nose dres drugih selekcija, pošto se u toj zemlji održava već četvrto od prethodnih šest planetarnih takmičenja. Devojke koje je na Daleki istok odveo selektor Zoran Terzić su stigle kao evropske šampionke i vicešampionke Olimpijskih igara, noseći sa sobom ,,prtljag“ jedmnog od favorita za najviši plasman. Rezultati u prve tri utakmice pokazuju da je zadatak shvaćen maksimalno ozbiljno.

Ove devojke sve mogu: Srbija je deklasirala Brazil!

O sportskim motivima se uglavnom piše na jednostran način i oni se uvek podrazumevaju. Najnovijem ,,slučaju Japan“ oni imaju i dodatnu nijansu. Radi se naime o tome da Srbija na Svetskim šampionatima do sada nije imala posebno zapažene rezultate, pogotovo u poređenju sa drugim velikim takmičenjima. To ne važi samo za poslednji period, već i za neko ranije doba.

Bilans nije impresivan – Srbija ima samo bronzu na Svetskim šampionatima

Najveći uspeh se ipak vezuje za Japan i 2006. godinu kada je osvojena za sada jedina medalja, odnosno treće mesto. Osvajanjem odličja bi se zaokružio jedan izvanredan ciklus koji traje od 2015. godine, koji je počeo bronzanom medaljom na prvenstvu Evrope u Belgiji i Holandiji, produžio srebrom u Riju, a nastavio prošle godine kada su srpske odbojkašice u Azerbejdžanu i Gruziji postale najbolje na Starom kontinentu.

Srbija je već obezbedila plasman u sledeću fazu takmičenja savladavši Dominikansku republiku, Keniju i Brazil bez ijednog izgubljenog seta. Takav bilans imaju još samo Kina i Italija, takođe favoriti za neku od medalja. Posle jednog dana pauze, Tijana Bošković, Brankica Mihajlović i ostale devojke nastavljau takmičenje utakmicom sa Kazahstanom, posle čega im preostaje još samo duel sa Portorikom.

Atmosfera u ekipi je odlična, ali je primetan i oprez u ispoljavanju shvatanja da postoji faktor tempiranja forme, što znači da će susreti u drugoj fazi biti protiv sastava koji će u njih ući znatno spremniji i skoncentrisaniji.

Srbija je igrala protiv Kazahstana na prethodnom Svetskom prvenstvu u Italiji, kada je pobedila sa 3:0. Zanimljivo je da Kazahstan do sada nema nijednu pobedu protiv evropskih selekcija na ovom takmičenju. Verovatno je neće imati ni posle okršaja u kojem su Srpkinje u ogromnoj prednosti. Naše odbojkašice su i u Italiji zabeležeile sve pobede posle prva četiri kola, ali su tada šampionat završile na sedmom mestu.

Naravno, najviše se očekuje od spomenutih Boškovićeve i Mihajlovićeve koje su sa po 45 poena najubojitije u sastavu Zorana Terzića.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime