Partizan u predsezoni: Da li su protivnici bili isuviše jaki?

Foto: KK Partizan

Partizan će još neko vreme provesti u Španiji gde ga očekuje i duel sa Barselonom, ali ako se po jutru dan poznaje, onda bi to moglo da bude jedno teško veče za Crno-bele. Doduše, mečevi u ovoj fazi se mogu posmatrati kao neka vrsta predjutra, ako za pravo jutro uzmemo prve takmičarske utakmice koje za ekipu Nenada Čanka tek predstoje.

Ima jedno univerzalno nepisano pravilo koje važi za sve timske sportove, pa tako i za košarku. Ono kaže da ne valja prečesto gubiti utakmice čak ni one utakmice koje nemaju takmičarski značaj. U tim slučajevima postoji realna opasnost da se igrači nađu u negativnom psihološkom stanju koje može da se protegne i na deo sezone kada otpočnu mečevi za bodove.

Navaru ukazana čast, a ko je još u odabranom društvu?

Pošto to pravilo nije kao zakon uklesano u kamenu, ništa ne mora da se pokaže da ima presudan značaj, pa ni to što je Partizan na dosadašnjoj turneji po Španiji izgubio sva tri susreta. No, takmičarski duh koji je prirođen svakom sportisti, ne može se uvek tek tako isključiti. Nije prijatno gubiti ni one mečeve koji se smatraju pripremnim, uigravajućim ili predsezonskim, ma koliko postojao neki plan.

Imajući u vidu da Crno-belima sledi okršaj sa Barselonom, a da su pred Španiju poraženi od Kluža i Oldenburga, Crno-beli će ovaj pripremni deo verovatno završiti sa svih šest poraza. Teško je očekivati neku bolećivost od Svetislava Pešića po pitanju angažmana njegovih košarkaša.

Partizan do povratka u Beograd igra još sa Barselonom

To svakako neće uticati na promenu planova koje Partizan ima u sezoni, pogotovo u ABA ligi, ali takve situacije mogu neočekivano da se pokažu kao okidač ili generator nekih drugih loših momenata.

Pod pretpostavkom da su se za pripremni period tražili jaki protivnici, onda ovi rezultati apsolutno ništa ne znače. Iskustvo više koje ne bi trebalo ništa da poremeti. Crno-beli još uz to, nisu igrali kompletni u većini tih mečeva, već je Čanak dopustio sebi raznovrsne kombinacije.

Rej Alen – tihi bombarder

Ostaje pitanje da li su ti protivnici mogli da budu i nešto slabiji. U Španiji su to bili redom Baskonija, Saragosa i Tenerife što sa preostalim duelom čini kvartet veoma jakih protivnika. Ako postoji navika pobeđivanja, možemo li da se složimo da i navika gubljenja mečeva može da se stekne?

Za razliku od prve dve test utakmice sa protivnicima za koje se može reći da su bili po meri (Oldenburg, Kluž) i koje je višestruki šampion ABA lige i Srbije mogao da dobije, dva od tri duela u Španiji su izgubljena a skoro četrdeset poena razlike. Da budemo precizni, razlika na sva tri je bila 81, što je tačno broj koševa koliko je Partizan dao Saragosi.

Markus Pejdž je bio odličan u susretu sa Saragosom

To je uejdno bio susret u kojem su se košarkaši Nenada Čanka najbolje pokazali u Španiji. Posebno dobar je bio plejmejker Markus Pejdž koji je radio kako treba sve ono što će se od njega i tražiti kada počne sezona – organizovao igru, asistirao, obavio odličan posao u odbrani, čak i u onom segmentu gde ne mora (6 uhvaćenih lopti) i postizao koševe (25) uz veliki procenat preciznosti.

Ko će osvojiti ABA ligu? Kvote se nalaze ovde!

U određenim trenucima i drugi novi košarkaši su pokazali zbog čega su dovedeni u Partizan, ali je bilo vidljivo da Čanku predstoji još dosta posla. No, treba imati u vidu da Novica Veličković nije odigrao nijednu utakmicu u Španiji, kao i da neki drugi nisu kompletirali sve mečeve na turneji. Prve dve površne procene bi se mogle svesti na to da će najviše vremena otpasti na popravljanje igre u odbrani i šuta, što je pogotovo važno za želju da se u Evrokupu ostavi utisak bolji od prošlogodišnjeg.

ABA Superkup počinje 20 septembra okršajem sa Mornarom, a prvo kolo lige je na rasporedu devet dana kasnije, kada Partizan počinje sezonu gostovanjem u Zagrebu i duelom sa Cedevitom. Vremena nije ostalo mnogo, mada treba uzeti u obzir faktor tempiranja forme, što će izuzetnoj konkurenciji koja je najavljena za novu sezonu, biti jedan od ključnih elemenata za ostvarenje želja, možda i presudni.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime