Rat, džamija i Liga šampiona u kavkaskoj Hirošimi

Prošle godine Astana, ove godine Karabag. Timovi iz bivših sovjetskih republika sada postaju redovni učesnici Lige šampiona, a mi ćemo malo drugačije pisati o ovom timu.

Rešili smo da vam u okviru rubrike Sportska geografija prikažemo neke istorijske, geografske i društvene zanimljivosti koje idu uz fudbal. Prva takva prilika nam se ukazala kada je Karabag ušao u Ligu šampiona. Zašto?

PRAVE FUDBALSKE IZBEGLICE I POČETAK PROBLEMA

Verovatno svi znate za grčke timove koji su osnovani u Istanbulu, tj. Konstantinopolju, ali da li ste znali da je Karabag izbeglički klub?

Tim je osnovan 1951. godine u Agdamu, gradu koji je sada potpuno napušten. Razlog tome je svoje najkrvavije dane imao početkom devedesetih, a koreni mu sežu do prvog svetskog rata.

Liga šampiona? Svi mečevi, najbolje kvote i sasvim nove igre na jednom mestu!

Agdam je grad koji se nalazi u Nagorno – Karabagu, provinciji koja je predmet sporenja Jermena i Azera dugi niz godina. Posle raspada Sovjetskog Saveza tu je izbio rat. Koreni problema sežu do kraja Prvog svetskog rata kada se na teritoriji Jermenije, Gruzije i Azerbejdžana stvorila država, loja je potrajala samo dva meseca.

Transkavkaska federacija je prestala da postoji kada ju je osvojio Sovjetski Savez, a potom su stvorene sovjetske republike Jermenija, Azerbejdžan i Gruzija. U početnim danima Sovjetskog saveza region Nagorno-Karabaga u kome su oko 80 odsto stanovništva činili Jermeni bio je problem. Iako je komitet koji je izabran da reši pitanje Nagorno-Karabaga sa 4:3 glasao za pripajanje ove oblasti Jermeniji, ta odluka nije prihvaćena, već je dve godine do 1923. taj region bio pripojen Azerbejdžanu. Ipak potom je stvorena posebna autonomna jedinica Nagorno-Karabag koja je imala većinsko jermensko stanovništvo (94 odsto).

Posle Staljinove smrti, a pogotovo u vreme Mihaila Gorbačova Jermeni su pokušavali da pripoje ovu oblast sebi, čak je u masovnim demonstracijama u Jerevanu bilo i 14 mrtvih. No, Azeri su zbog kulturnih veza i strateške pozicije insistirali da je to njihova teritorija, a sve je kulminiralo ratom koji se razbuktao posle raspada Sovjetskog saveza.

Iako brojnija vojska, Azeri nisu uspeli da u tom ratu pobede, već sada posle raznih sporazuma jermenska vojska kontroliše čak 9 odsto teritorije Azerbejdžana. Grad koji je najviše nastradao u sukobu je upravo Agdam, grad odakle je Karabag!

Večiti su ove godine u Evropi! Gledaj njihove mečeve bez stresa! 

Posle razornih vojnih dejstava i pada grda u ruke Jermena, celokupno stanovništvo je izbeglo iz grada i to je sada grad duhova. Grad koji je 1991. godine imao 40.000 stanovnika po popisu iz 2010. godine ima svega 360 ljudi.

PRESELJENJE, PUSTOŠ I KAVKASKA BARSELONA

Sve do 1993. godine Karabag je igrao na Imrat stadionu, jedinom stadionu u Agdamu. Zajedno sa celokupnim stanovništvom preseljen je i klub, u prestonicu Azerbejdžana Baku. Agdam su ostavili napušten, a sada ga mnogi nazivaju „Kavkaskom Hirošimom“. Napušteni grad propada, a njegovi znameniti delovi poput čuvene Agdamske džamije su se u nekim momentima koristili čak i kao štale, a čak su i delovi građevinskog materijala odnošeni sa građevina. Zbog toga su 2010. godine Azeri i Turci pisali papi Benediktu XVI i molili ga da zaustavi ovakve događje, iako su Jermeni pravoslavni narod koji ne priznaje papu.

 

Osim stadiona koji je uništen u bombardovanju i grada, Karabag je u ratu izgubio i trenera, pošto je nekadašnji šef struke tima Alahverdi Bagirov poginuo u borbama. Upravo 1993. godine Karabag je osvojio prvu titulu prvaka države, ali su se kasnije nalazili pred finansijskim teškoćama.

Otkako je iza kluba stala  moćna Azersun korporacija sve se promenilo i u poslednjih nekoliko godina Karabag dominira prvenstvom Azerbejdžana. Sve kockice su se posložile kada je nama dobro poznati Gurban Gurbanov (čovek koji je reprezentaciji Srbije i Crne Gore dao tri gola u dva meča kvalifikacija za Euro 2004. godine) došao na čelo tima, Karabag je počeo da igra odlično.

Zbog dopadljivog stila igre tim su mnogi nazvali „kavkaskom Barselonom„, a kruna svega toga je plasman u Ligu šampiona.

Širom države čak i oni koji ne navijaju za ovaj klub simpatizeri su Karabaga, jer su oni postali simbol otpora i borbe Azera za teritoriju koju smatraju svojom.

Večiti su ove godine u Evropi! Gledaj njihove mečeve bez stresa! 

Osim toga bili su prvi tim van Bakua koji je osvojio prvenstvo, a do sada su u Azerbejdžan uspeli da dovedu klubove poput  Borusije Dortmund, , Intera, Monaka, Anderlehta, Totenhema, Fiorentine, Rome i Atletika, a čeka se da stigne i Čelsi.