Zašto je tvrdnja da je čelnik Zvezde uplatio 5 miliona evra na poraz svog tima očigledna laž?

2
Crvene zvezde
STARSPORT/ STEPHANE ALLAMAN)

Neki domaći mediji preneli su navodnu tvrdnju francuskog „L’ekipa“ da je jedan od čelnika Crvene zvezde uplatio novac na poraz svog tima u Parizu.

Tvrdi se da je neimenovani čelnik Crvene zvezde uplatio sumu od 5 miliona evra na poraz srpskog šampiona od pet golova razlike u Parizu. To očigledno nije tačno, ne zbog toga što mi imamo nekakve informacije o navodnim događajima, već zato što jednostavno podaci jasno ukazuju da je taj poduhvat nemoguća misija.NOVI EVROGOL PODKAST JE UJEDNO I NAŠ PRVI KVIZ – IGRAJ SE SA NAMA I JAVI NAM SVOJ REZULTAT!Ako uzmemo u obzir da u većini svetskih kladionica ne postoji maksimalna uplata, već se risk odeljenja vode logikom maksimalne isplate -onda treba u obzir uzeti kvotu na pobedu PSŽ-a sa pet golova razlike.

Ona je u Meridianu bila 3.50, no uzmimo u obzir i da je kvota u svetskim kladionicama bila 3.00 – isplata bi u ovom slučaju bila 15 miliona evra. Na svetskom nivou Bet365 ima apsolutno najveću maksimalnu isplatu od 2 miliona evra na najveća takmičenja u fudbalu.

Vilijam Hil ima maksimalnu isplatu od milion funti, kao i Betfer i Ledbroks, te Pedi Pauer. Već Skajbet ima značajno manju maksimalnu isplatu od pola miliona funti. U Srbiji Meridian prednjači sa maksimalnom isplatom od 15 miliona dinara.

Vodeći se ovom matematikom – sa sve uplaćenim tiketima sa maksimalnom uplatom u desetak najvećih svetskih kladionica navedeni funkcioner Zvezde jedva da bi uspeo da uplati 3,5 do 4 miliona evra. Ako se računa da su funta i evro skoro poravnati – Bet365 bi dozvolio uplatu od  manje od 700.000€, Vilijam Hil, Betfer, Ledbroks i Pedi Pauer oko 350.000€, Skaj Bet „tričavih“ 170-180.000€. Tj, prihvatili bi oni i veće uplate, ali bi dobitak bio isti, tako da pretpostvimo da niko nije spreman da uludo baci novac.

Ovo praktično znači da bi određeni „funkcioner Zvezde“ morao uplatiti ogromne svote novca na pobedu PSŽ-a od pet golova razlike u desetak najvećih svetskih kladionica.

Idemo dalje. Sledeći korak je prihvatanje tiketa. Tiket od evro, hiljadu evra ili čak 10.000 evra ne bi ni išao na autorizaciju. Ipak ovolike uplate bi se svakako proveravale i u nekim slučajevima odbijale. Singliranje ovakvih stvari je jednostavno sumnjivo, a ovolike uplate nisu ono što kladionice žele. Kladionice žele hiljade manjih igrača, jer to donosi manji rizik i veću zaradu.

Idemo na treći deo problema. Kako uplatiti 5 miliona evra negde? Pogotovo ako je u pitaju inostranstvo, Evropska unija… Regulacija je neverovatno kompleksna, ako ste ikada nešto naručivali sa ibeja ili ali ekspresa namučili ste se dok ste pogodili metod za uplatu novca, a kamoli uplaćivanje ovolikih svota na jedan tiket. Da li je ova uplata bila uplata „živog“ novca ili online uplata?

U oba slučaja je to bilo teško izvesti. Koferi puni para su nešto što se vidi samo u filmovima. a online prebacivanje ovolikih količina novca sa bilo kog računa na bilo koji drugi (a kamoli u svrhe klađenja) se vrlo pomno prati.

U prevodu teksta „L’ekipa“ se navodi da je čelnik Zvezde uplatio 3 miliona svojih para, a da je ostatak dobio odnekud. Tu nije sve, već je trebalo da pokupi dobijeni novac odmah nakon meča trebalo da pokupi novac u jednom pariskom trendi lokalu.

Prvo da li zaista možete da zamislite Zvezdana Terzića, Tozu Mijailovića ili Dragana Džajića sa torbom punom para kako se šeta po Parizu? Dakle na mestu odigravanja meča, čelnik Crvene zvezde ide da pokupi novac koji će dobiti u koferu, pošto čelnike jednog kluba koji igra Ligu šampiona ne prate mediji, navijači, kamere… Zar nije bilo jednostavnije da recimo u Švajcarskoj to uradi neki čovek od poverenja, to bi baš bilo tomkruzovski.

Jednostavno u ovoj priči curi sa svih strane. Nije problem pominjanje ovog ili onog kluba, ovog ili onog čoveka.

Problem je očigledna laž.

2 KOMENTARA

  1. A niste uzeli pretpostavku da je mozda online uplatio npr singlove po 100 evra 50 000 puta u raznim kladioniama sveta? Kod vas tiketi ne mogu da se ponavljaju? Koliko kosta da objavite tekst o meni kako najveci ljubavnik ovih prostora i da stavite neku vasu kretensku statistiku?

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime